Mřížkový koláč s tvarohem
Suroviny:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
150 g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
2 lžičky jedlé sody nebo ¾ prášku do pečiva
Na náplň:
500 g měkkého tvarohu
80 g moučkového cukru
2 vejce
2 lžíce v rumu naložených rozinek
1 lžíce kandované pomerančové kůry
30 g mandlí
citrónová kůra
Postup:
Sodu promícháme s moukou, přidáme změklé máslo, cukr, vejce a proděláme. Hotové těsto necháme chvíli odpočinout. Mezi tím připravíme tvarohovou náplň. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme tvaroh, citrónovou kůru a dobře našleháme. Je-li hmota příliš tuhá, podle uvážení ji naředíme smetanou nebo mlékem. Nakonec vmícháme rozinky, kandovanou pomerančovou kůru, oloupané a na nudličky nakrájené mandle a tuhý sníh z bílků.
Ustřihneme si pečící papír velikosti plechu či formy, kde budeme péct koláč. Ze ¾ těsta vyválíme přímo na papíru placku, aby byla stejnoměrně vysoká. Pak ji i s papírem přeneseme na plech či formu. Na její povrch rozestřeme připravenou náplň. Ze zbylého těsta vyválíme tenké válečky a jako mřížku je naskládáme na koláč. Pečeme při 160 °C do růžova, tj. cca 40 minut. Prochladlý koláč nakrájíme na řezy a pocukrujeme.
Celková doba přípravy cca 1 ½ hodiny
Pamatuji si, že se tato klasika české kuchyně prodávala v Mléčných barech. Spolu s tímto koláčem si k mléku, kakau a různým mléčným koktejlům mohl každý vybrat i různé palačinky, loupáčky, koláče a koláčky, šátečky a jiné dobroty. Některé z nich se dají koupit i nyní, na jiné nostalgicky vzpomínáme.