Meteník z Libavy

02.03.2018 18:08

Suroviny:

500 g polohrubé mouky

500 g kysaného zelí

2 vejce

1 prášek do pečiva

300 – 400 ml mléka

sůl

tuk na vymazání pekáče

Na potření:

100 g másla

5 stroužků česneku

 

Postup:

Do mouky promícháme prášek do pečiva, přidáme vejce, překrájené kysané zelí, ze kterého nevymačkáváme šťávu, osolíme a přiléváme tolik mléka, aby vzniklo těsto hustější než těsto lívancové. Nalijeme ho do tukem silně vymazaného pekáče nebo plechu s vyšším okrajem. Meteník pečeme ve vyhřáté troubě při cca 170 °C do zlatova. Upečený a ještě horký potřeme po celé ploše rozpáleným máslem, do kterého jsme prolisovali česnek.

Výborný je teplý i studený.

 

Celková doba přípravy 1 hodina 

 

Chřipková epidemie prozatím neustupuje, stále je ještě půst, máme málo vitaminu C, nemáme moc času, ale mlsné jazýčky. To je tedy dost důvodů k tomu, abychom si meteník upekli. On nám poskytne vše, o čem je tu řeč.

 

 Nedá moc práce, je bez masa a v zelí, které je hlavní součástí tohoto pokrmu, je obsažen vitamin C. Totéž lze říct i o česneku. Navíc chutná senzačně a ještě bonus na závěr: není drahý.

Dobrou chuť!