Masové kuličky na smetaně

27.10.2017 19:59

Suroviny:

600 g mletého vepřového masa z plecka

1cibule

70 g slaniny

100 g strouhanky

½ hrnku mléka

80 g másla

1 menší svazek pažitky

1 lžíce hladké mouky

200 ml masového vývaru

250 ml kysané smetany

citrónová šťáva, mletý pepř, sůl, worcesterská omáčka


Postup:

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme na jemno nakrájenou pažitku, nastrouhanou cibuli a na malé kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu, spolu s mlékem navlhčenou strouhankou. Směs dobře promícháme. Vytvoříme kuličky o průměru cca 3 cm, které klademe do pekáčku, který jsme předem silně vymastili máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 20 minut. Upečené kuličky vyjmeme a přendáme do jiné nádoby. Máslo z opečených kuliček zasypeme moukou, podlijeme vývarem a kysanou smetanou. Dobře promícháme a povaříme. Na závěr ochutíme citrónovou šťávou a worcesterskou omáčkou. Podle chuti dosolíme, přecedíme na kuličky a ještě malou chvilku podusíme.

Vhodnou přílohou je dušená rýže, těstoviny, kynuté knedlíky. Punc tomuto pokrmu dodá brusinkový kompot.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

6 porcí

 

Nepřeberné množství pokrmů z mletého masa jistě rozšíří i ten dnešní. Jeho příprava není náročná a poměrně rychlá. Chutná jak dospělým, tak dětem.

Vždyť smetanové omáčky jsou vzpomínkou na dětství, na kouzlo domova a jeho jistotu.