Masová paštika s játry

05.05.2011 21:30

Suroviny :

300g  vepřové plece

200g  vepřových jater

200g  uzené slaniny

100g  cibule

1 lžička mleté papriky

2 lžíce smetany

paštikového koření (mletý kardamom, mletý bílý pepř, mletý zázvor)

sůl

 

tenké plátky slaniny na vyložení formy

Postup:

Nejprve upečeme maso a necháme ho prochladnout. Na masovém strojku umeleme slaninu, rozpálíme ji a dozlatova v ní opečeme jemně nakrájenou cibuli. Potom pečené maso společně se syrovými játry dvakrát umeleme na masovém strojku. Přidáme slaninu s osmaženou cibulí, lžičku koření, papriku, sůl a přilijeme smetanou. Vše společně promícháme a ochutnáme. Směs musí být pikantní, protože vařením se chuť stáhne. Formu vyložíme alobalem, který celý pokryjeme tenkými plátky slaniny a vlijeme do ní masovou směs. Pečeme v troubě pod pokličkou nebo přikryté alobalem ve vodní lázni při 85°C asi 1 hodinu. Do druhého dne necháme vychladit, pak paštiku vyklopíme z formy a krájíme na plátky.

Celková doba přípravy je cca 2 hodiny