Maso na cibulce a šťouchané brambory s mangoldem
Suroviny:
600 g hovězího masa z květové špičky
1 velká cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce polohrubé mouky
vývar na podlití
sůl
750 g brambor
200 g čerstvého mangoldu
3 stroužky česneku
1 velká cibule
1 lžíce sádla
kmín, mletý pepř, sůl
Postup:
Nakrájenou cibuli opečeme na sádle do červena. Přidáme na kostky nakrájené maso, které na cibulce prudce orestujeme, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem a mícháme. Když je maso měkké, zaprášíme moukou, zředíme vývarem a povaříme. Šťávy nemá být mnoho, nejde o omáčku.
Mezitím, než změkne maso, uvaříme ve slané vodě s kmínem oloupané brambory. Omyté listy mangoldu blanšírujeme ve slané vodě, tzn, že je krátce, cca 3minuty, povaříme a poté hned zchladíme ve studené vodě. Okapané najemno nasekáme. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravený mangold, osolíme, opeříme a ochutíme prolisovaným česnekem. Prohřejeme. Tuto směs přidáme k vařeným a scezeným bramborům, rozšťoucháme a promícháme. Podáváme s masem na cibulce.
Celková doba přípravy cca 1 ½ - 2 hodiny
4 – 6 porcí
Mangold je velmi zdravý, je účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Mangold má oproti špenátu ořechovou příchuť a nikdy nechutná palčivě ani ostře. Nejčastěji se upravuje jako špenát.