Marinovaný králík
Suroviny:
1 pěkně vykrmený králík
Na marinádu:
2 hrnky vody
1 hrnek nakrájené cibule
4 prolisované stroužky česneku
4 lžíce kečupu
1 lžíce soli
1 lžička kari
½ lžičky mletého pepře
120 g másla
3 polévkové lžíce oleje
Postup:
Dobře očištěného králíka odblaníme a naporcujeme. Porce králíka naskládáme do pekáče a zalijeme vychladlou marinádou. V chladu necháme 24 hodin proležet. Po uplynutí této doby vložíme pekáč s králíkem a marinádou do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 1–1 ½ hodiny do zlatočerveného zabarvení. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou.
Příprava marinády:
Do kastrolu dáme všechny uvedené suroviny, přivedeme k varu a necháme vychladnout.
Příloha: vařené brambory nebo bramborové hranolky, bramborové knedlíky, dušená rýže
Celková doba přípravy: cca 2 hodiny
6–8 porcí
Králičí maso je lehce stravitelné. Má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu. Svým složením se podobá masu drůbežímu.
V králičím mase nacházíme bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin. Tuku obsahuje malé množství, které závisí na hmotnosti, ale také na stáří použitého kusu. Díky tomu, ale i díky malého obsahu sacharidů a vysokému podílu vody, má králičí maso nízkou energetickou hodnotu.