Makovec

23.11.2018 00:32

Suroviny

250 hladké mouky

150 g moučkového cukru

50 g másla nebo rostlinného tuku

1 vejce

100 g mletého máku

250 ml mléka

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

3 hřebíčky

½ lžičky mleté skořice

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Utřeme tuk s cukrem, přidáme vejce, mletý mák, vanilkový cukr, mleté hřebíčky a skořici a mouku, do které jsme promíchali prášek do pečiva. Přilijeme vlažné mléko a dobře promícháme. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45 minut při 160°C.

 

Celková doba přípravy 1 hodina

 

Makovec býval nedílnou součástí sortimentu mléčných barů.  Pamatuji si, že se prodával nakrájený na jednotlivé porce nebo v miskách či jiných formách z alobalu. Povrch býval „pocákán“ bílou polevou.

Báječně chutná s kakaem nebo teplým mlékem.