Maďarské lečo

18.08.2017 00:56

Suroviny:

750 g masitých paprik

500 g rajčat

200 g uzené slaniny

2 cibule

1 lžička mleté papriky

sůl

 

Postup:

Omyté papriky rozkrojíme, semena odstraníme a nakrájíme je na nudličky. Rajčata oloupeme (na chvíli je ponoříme do vařící vody a slupka se snadno oloupe) a nakrájíme na kolečka. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, orestujeme na ní nakrájenou cibuli, přidáme připravené papriky a rajčata, osolíme, poprášíme mletou paprikou a dusíme tak dlouho, až se rajčata téměř rozvaří, ale paprika zůstane „na křupnutí“.

K leču podáváme pikantní klobásu, vhodnou přílohou jsou brambory nebo chléb.

 

Obměna: Do hotového leča můžeme přidat rozšlehaná vejce. Současně s vejci můžeme do leča přidat pikantní maďarskou klobásu a na tepelném zdroji mícháme tak dlouho, až vejce ztuhnou.

 

4 porce

Celková doba přípravy cca 45 minut

 

Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".
Ono se řekne, že na přípravě leča se nedá nic zkazit. Ale opak je pravdou. Jinak na talíři vypadá rozblebtaná zeleninová hmota, jinak nerozvařená papriky, které navíc při kousnutí pěkně křupnou. V Maďarsku se lečo připravuje bez vajec, ale s chutí si je můžeme v tomto pokrmu dopřát. V některých oblastech Maďarska se do leča přidává vařená rýže. Tato varianta mě moc nezaujala, nicméně neznamená, že to někteří posluchači nemohou zkusit. Lečo je v mých očích letní, chutný, rychlý i zdravý pokrm. Dopřejme si ho, právě je sezóna paprik a rajčat. Dobrou chuť