Letní nepečený moučník s jahodami
Suroviny:
200 ml bílého jogurtu
200 ml zakysané smetany
200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)
4 lžíce práškového cukru
6 plátků želatiny nebo
1 želatinový ztužovač za studena
1 lžíce rumu
300 – 400 g čerstvých jahod
Postup:
Jahody omyjeme a na sítu je necháme řádně okapat. Jogurt, zakysanou smetanu, cukr, rum a na kousky nakrájené jahody promícháme a nakonec vmícháme dotuha ušlehanou smetanu (šlehačku). Želatinu nebo ztužovač připravíme podle návodu a rychle, ale opatrně vmícháme do připravené směsi, kterou vlijeme do formy nebo jiného tvořítka, vyložené mikrotenovou folií. V chladničce necháme ztuhnout alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc.
Ztuhlý vychlazený moučník vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s ovocem či cukrářskými piškoty nebo ozdobené podle vlastní fantazie. (čokoláda, různé polevy, zmrzlina apod.)
Směs však můžeme též namazat v silné vrstvě na dortový korpus a chutný zázrak je za pár hodin, jen co ztuhne, hotový.
Celková doba přípravy cca 20 minut + doba potřebná na ztuhnutí
4 – 6 porcí
Jestli Vám tento desert připomíná italskou panacotu, jde o podobnost čistě náhodnou, neboť panacota v překladu znamená vařená smetana a tu v této dobrotě nenajdeme. Ale chuťově se italskému zázraku podobá.
Místo jahod, které jsou podle mého názoru nejlepší a nejlahodnější, můžeme použít i jiné oblíbené ovoce.