Kyselka – polévka z kyselého mléka
Suroviny:
1 litr kyselého mléka
200 ml smetany
1 lžíce hladké mouky
1 lžička kmínu
sůl
Postup:
Kyselé mléko přivedeme k varu, přidáme kmín a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Osolíme, krátce povaříme a servírujeme s židovskými bramborami.
Celková doba přípravy 10 minut
4 porce
Prastarý recept na osvěžující, zdravou a lahodnou polévku. Spolu s bramborami vydá za dobrý oběd. Změna jídelníčku neuškodí!
Židovské brambory
Suroviny:
1200 g brambor
150 - 200 g husích škvarků
1 lžíce husího sádla
2 velké cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
sůl
celerová nať nebo libeček
Postup:
Oloupané a omyté brambory uvaříme s kmínem a celerovou natí nebo libečkem doměkka. V pekáči nebo kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme škvarky a nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Do tohoto základu přidáme uvařené scezené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Je-li třeba, dosolíme. Zamícháme a několik minut prohřejeme.
Židovské brambory podáváme jako přílohu k zelnici, kyselce nebo jako samostatný pokrm.
Celková doba přípravy cca 35 minut, 4 – 6 porcí