Kyselka – polévka z kyselého mléka

22.06.2018 23:05

Suroviny:

1 litr kyselého mléka

200 ml smetany

1 lžíce hladké mouky

1 lžička kmínu

sůl

Postup:

Kyselé mléko přivedeme k varu, přidáme kmín a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Osolíme, krátce povaříme a servírujeme s židovskými bramborami.

Celková doba přípravy 10 minut

4 porce

Prastarý recept na osvěžující, zdravou a lahodnou polévku. Spolu s bramborami vydá za dobrý oběd. Změna jídelníčku neuškodí!

 

Židovské brambory

Suroviny:

1200 g brambor

150 - 200 g husích škvarků

1 lžíce husího sádla

2 velké cibule

5 stroužků česneku

1 lžíce majoránky

sůl

celerová nať nebo libeček

 

Postup:

Oloupané a omyté brambory uvaříme s kmínem a celerovou natí nebo libečkem doměkka. V pekáči nebo kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme škvarky a nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Do tohoto základu přidáme uvařené scezené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Je-li třeba, dosolíme. Zamícháme a několik minut prohřejeme.

Židovské brambory podáváme jako přílohu k zelnici, kyselce nebo jako samostatný pokrm.

Celková doba přípravy cca 35 minut, 4 – 6 porcí