Kuře po baskicku
Suroviny:
8 ks kuřecích horních stehen (špalíčky)
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
2 velké cibule
3 masité papriky
500 g dobře vyzrálých rajčat
3 – 5 stroužků česneku
2 snítky čerstvého tymiánu
2 lžíce hladké mouky
1 lžička mleté sladké papriky
mletý pepř, sůl, petrželka
Postup:
Porce kuřete otřeme vlhkým ubrouskem, osolíme, poprášíme mletou paprikou, obalíme v mouce a v rozpáleném másle je pomalu opékáme do zlatova.
Na oleji necháme zezlátnout nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nakrájené papriky a oloupaná rajčata, nasekaný česnek, tymián, osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme. Když zelenina vysmahne, vložíme opečené porce kuřete, podle potřeby podlijeme malým množstvím vody a necháme přejít varem.
Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo brambory v různých úpravách či pečivo.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 porce
Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říct, že stovky zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat a vložit do zeleniny. Jiný přidává klobásu, další třeba feferonky. Základem tohoto pokrmu však zůstávají rajčata, papriky, tymián a samozřejmě kuře.
Já jsem vybrala recept osvědčený, zdá se mi velmi jednoduchý ale chuťově bohatý. Jeho příprava je snadná.
Zkusme tedy nejprve tuto variantu, později můžeme experimentovat a připravit trochu jinou.