Kuře po baskicku

11.08.2017 23:39

Suroviny:

8 ks kuřecích horních stehen (špalíčky)

2 lžíce másla

2 lžíce oleje

2 velké cibule

3 masité papriky

500 g dobře vyzrálých rajčat

3 – 5 stroužků česneku

2 snítky čerstvého tymiánu

2 lžíce hladké mouky

1 lžička mleté sladké papriky

mletý pepř, sůl, petrželka

 

Postup:

Porce kuřete otřeme vlhkým ubrouskem, osolíme, poprášíme mletou paprikou, obalíme v mouce a v rozpáleném másle je pomalu opékáme do zlatova.

Na oleji necháme zezlátnout nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nakrájené papriky a oloupaná rajčata, nasekaný česnek, tymián, osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme. Když zelenina vysmahne, vložíme opečené porce kuřete, podle potřeby podlijeme malým množstvím vody a necháme přejít varem.

 

Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo brambory v různých úpravách či pečivo.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 porce

 

Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říct, že stovky zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat a vložit do zeleniny. Jiný přidává klobásu, další třeba feferonky. Základem tohoto pokrmu však zůstávají rajčata, papriky, tymián a samozřejmě kuře.

Já jsem vybrala recept osvědčený, zdá se mi velmi jednoduchý ale chuťově bohatý. Jeho příprava je snadná.

Zkusme tedy nejprve tuto variantu, později můžeme experimentovat a připravit trochu jinou.