Křenová studená omáčka a Ostrá studená omáčka

27.05.2011 18:06

 

Suroviny:

1-3 lžíce nastrouhaného křenu

1 středně velké nakyslé jablko

1 balíček ředkviček

trochu soli a cukru

citrónová šťáva

100 g ochucené majonézy

100 g lučiny

na zředění bílý jogurt

 

Postup:

Do mísy dáme nastrouhaný křen, nastrouhané ředkvičky a nastrouhané jablko. Pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, přidáme cukr, majonézu, lučinu a promícháme. Bílým jogurtem naředíme do požadované hustoty.

 

Celková doba přípravy: 10 minut

 

 Ostrá studená omáčka

 

Suroviny:

2 zralá oloupaná rajčata (možno požít i konzervovaná)

2 stroužky česneku

1 lžička olivového oleje

50 g vypeckovaných oliv

1 malá cibulka

1 chilli paprička (podle chuti lze použít i více)

mletý pepř

vinný nebo jablečný ocet

event. cukr

sůl

 

Postup:

Rajčata, chilli papričky, cibuli a olivy rozmixujeme tak, aby směs nebyla úplně hladká, ale byly v ní ojedinělé malé kousky . Do této směsi vmícháme olej a podle chuti přidáme ocet, cukr, osolíme a opepříme. Podáváme vychlazené.

 

Obměna: Místo oliv můžeme použít zralé vypeckované a oloupané avokádo.

 

Celková doba přípravy: 10 minut