Koláč " Na poslední chvíli"
Suroviny:
Na těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
cca 1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
2 celá vejce
1 prášek do pečiva
Na náplň:
500 g měkkého tvarohu
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
1 vanilkový puding
2 celá vejce
hrst rozinek
1 hrnek mléka
100 g švestkových povidel, ochucených mletou skořicí a citrónovou kůrou i šťávou
100 g makové nádivky
Na posypání:
50 g mandlových lupínků
Na vymazání a vysypání pekáče:
sádlo a hrubá mouka
Postup:
Prosetou mouku, smíchanou s kypřícím práškem, cukr, olej mléko a celá vejce smícháme a našleháme v míse. Polovinu těsta rovnoměrně rozetřeme do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku nebo menšího plechu. Základní těsto potřeme tvarohovou náplň, na kterou malou lžičkou klademe střídavě povidla a makovou nádivku. Poslední vrstvu koláče tvoří zbylé těsto, které na náplně rozprostřeme po celé ploše koláče nebo nastříkáme a vše posypeme mandlovými lupínky. Pečeme pozvolna ve vyhřáté troubě při cca 160 °C. Prochladlý koláč nakrájíme na porce a pocukrujeme.
Příprava tvarohové náplně:
Tvaroh rozmícháme s cukrem, vejci a mlékem, do kterého jsme rozkvedlali pudingový prášek. Na závěr vmícháme rozinky. Náplň je poměrně říká, po upečení díky pudingu ztuhne.
Poznámky:
Uvedené suroviny jsou na pekáč nebo menší plech cca 36x32cm.
Hrnek na odměřování o obsahu 250 ml.
Celková doba přípravy: cca 1 hodina