Koláč " Na poslední chvíli"

10.06.2011 20:21

Suroviny:

Na těsto:
2 hrnky hladké mouky

1 hrnek cukru

cca 1 hrnek mléka

½ hrnku oleje

2 celá vejce

1 prášek do pečiva

Na náplň:

500 g měkkého tvarohu

1 hrnek cukru

1 vanilkový cukr

1 vanilkový puding

2 celá vejce

hrst rozinek

1 hrnek mléka

100 g švestkových povidel, ochucených mletou skořicí a citrónovou kůrou i šťávou

100 g makové nádivky

Na posypání:

50 g mandlových lupínků

Na vymazání a vysypání pekáče:

sádlo a hrubá mouka

Postup:
Prosetou mouku, smíchanou s kypřícím práškem, cukr, olej mléko a celá vejce smícháme a našleháme v míse. Polovinu těsta rovnoměrně rozetřeme do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku nebo menšího plechu. Základní těsto potřeme tvarohovou náplň, na kterou malou lžičkou klademe střídavě povidla a makovou nádivku. Poslední vrstvu koláče tvoří zbylé těsto, které na náplně rozprostřeme po celé ploše koláče nebo nastříkáme a vše posypeme mandlovými lupínky. Pečeme pozvolna ve vyhřáté troubě při cca 160 °C. Prochladlý koláč nakrájíme na porce a pocukrujeme.

Příprava tvarohové náplně:

Tvaroh rozmícháme s cukrem, vejci a mlékem, do kterého jsme rozkvedlali pudingový prášek. Na závěr vmícháme rozinky. Náplň je poměrně říká, po upečení díky pudingu ztuhne.

Poznámky:

Uvedené suroviny jsou na pekáč nebo menší plech cca 36x32cm.

Hrnek na odměřování o obsahu 250 ml.


Celková doba přípravy: cca 1 hodina