Kapustové karbanátky

30.11.2018 22:56

Suroviny:

400 g kapusty

3 housky nebo rohlíky

1 menší cibule

1 lžíce sádla

1 vejce

strouhanka

mletý pepř

sůl

olej na smažení

 

Postup:

Očištěnou kapustu uvaříme ve slané vodě do měkka a necháme ji okapat. Na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, okapanou kapustu najemno nakrájíme nebo umeleme na masovém strojku, ve vodě namočené pečivo vymačkáme a také umeleme. Všechny suroviny dáme do mísy, přidáme vejce, mletý pepř, sůl a důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran v rozpáleném oleji. Osmažené karbanátky položíme na savý papír, aby se vsákl přebytečný tuk.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, bramborové pyré nebo chléb.

 

Celková doba přípravy 1 ½ hodiny

4 porce

 

Neprávem opomíjená zelenina. Množství vitaminu (skupina vit. B, C, E a K) a minerálních látek (vápník, hořčík, selen, fosfor, železo, draslík selen a síra) z ní činí velmi významnou součást našeho jídelníčku. Konzumuje se pouze vařená, dušená, smažená, zapékaná nebo upravená v páře. V syrovém stavu se nekonzumuje.