Jemná rajčatová omáčka z protlaku
Suroviny:
50 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)
1 menší cibule
150 g rajčatového protlaku
citrón
cukr
špetka tymiánu
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
špetka mletého badyánu
kousek celé skořice
sůl
¾ l hovězího vývaru
250 ml sladké smetany
Postup:
Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu. Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme. Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme.
Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám.
Příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny
Celková doba přípravy: 40 minut
4–6 porcí
Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne za necelou ¾ hodinku.