Hovězí závitky v pikantní omáčce

21.07.2017 17:31

Suroviny:

4 plátky zadního hovězího masa po cca 120 g

1 cibule

4 plátky šunky

hořčice

kapary

1 lžička barevného pepře

worcesterská omáčka

1 bobkový list

1 lžíce hladké mouky

sůl

3 lžíce oleje

vývar na podlévání

 

Postup:

Plátky masa naklepeme, potřeme olejem a v chladu necháme alespoň jednu hodinu uležet. Potom je osolíme, potřeme hořčicí, poklademe plátky šunky, pevně svineme, spíchneme jehlami nebo párátky a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji opečeme. Pak přidáme najemno nakrájenou cibuli, bobkový list, podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme a odstraníme jehly nebo párátka. Omáčku přecedíme, přidáme do ní najemno pokrájené kapary, worcesterskou omáčku a celý pepř. Ještě krátce povaříme. Podáváme spolu se závitky, dušenou rýží, bramborovou kaší nebo s žemlovým nákypem. Vhodným doplňkem jsou saláty z čerstvé zeleniny.

 

Recept na žemlový nákyp si řekneme příští týden.

 

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny (bez doby potřebné k uležení)

 

4 porce

 

Masové závitky, roládky, ruládky, zkrátka a dobře, plněné maso, tyto speciality nikdy neomrzí. Receptů je celá řada. Dnes připravíme pikantní variantu.

Maso můžeme použít jak hovězí, o kterém bude v dnešním receptu řeč, ale také krůtí, kuřecí, telecí i vepřové. Vycházejme z toho, co máme rádi a na co preferujeme.