Hovězí nožina s kořenovou zeleninou
Suroviny:
1 kg hovězí nožiny s kostí (plátky - osobuko)
50 g sádla nebo másla
250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 cibule
200 ml suchého červeného vína
snítky rozmarýnu
2 lžíce hladké mouky
hovězí vývar na podlévání
mletý pepř
sůl
Postup:
Očištěné pláty masa naklepeme, na okrajích nařízneme a poprášíme moukou. V rozpáleném tuku je prudce opečeme spolu se snítkou rozmarýnu. Poté maso vyjmeme a v tuku po opékání zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme očištěnou a na špalíčky nakrájenou zeleninu. Vložíme zpět maso, osolíme a opepříme, zalijeme vínem. Pod poklicí pomalu dusíme. Podle potřeby maso obracíme a podléváme vývarem. Když je maso měkké, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a zředíme vývarem, Povaříme ještě asi 10 minut. Maso položíme na talíř a obložíme zeleninou, ozdobíme snítkou rozmarýnu.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách nebo vařená rýže či těstoviny.
Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny
4 - 6 porcí
Osobuko, v původní italské podobě psáno ossobuco, je název pro milánskou specialitu. Jedná se o plátek telecí (hovězí) kližky dušený s vínem, se zeleninou a s vývarem.
Pořádným kusem masa nepohrdne většina strávníků. Když je maso pěkně vyzrálé, šťavnaté, pak si jistě přijdeme na své.