Hovězí maso se zeleninou
Suroviny:
750 g hovězí loupané plece
100 g másla
300 g květáku
200 g kedlubnu
250 g karotky
1 lžíce hladké mouky
1 žloutek
100 ml mléka
sůl
vývar
Postup:
Maso vložíme do vařící vody, osolíme a vaříme do měkka. Očištěnou karotku a kedlubny nakrájíme na kostky a zalijeme vývarem z hovězího masa. Vývaru dále jen tolik, aby zelenina nebyla celá potopená. Když je poloměkká, přidáme na růžičky rozdělený květák. Zahustíme na sucho opraženou moukou, dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky, přisolíme a za občasného zamíchání vše dovaříme do měkka. Na závěr zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutek. Přidáme syrové máslo a přivedeme k varu. Dále již nevaříme. Hovězí maso nakrájíme přes vlákna na plátky, položíme na talíř a přidáme upravenou zeleninu.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory sypané drobně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Celková doba přípravy 1 ½ - 2 hodiny
4 – 6 porcí
Trochu dietní, ale chuťově vynikající úpravy zeleniny. Celkově jde o harmonicky vyrovnaný pokrm.