Hovězí líčka na červeném víně

31.03.2017 23:20

Suroviny:

1 – 1,20 kg hovězích líček

¼ středně velkého celeru

2 mrkve

1 kořen petržele

70 g slaniny

3 lžíce oleje

2 lžíce másla

2 cibule

1snítka rozmarýnu

300 ml kvalitního červeného vína

500 ml zeleninového nebo masového vývaru

mletý pepř

sůl

 

Postup:

Očištěná líčka omyjeme, osušíme a prudce je ze všech stran opečeme v rozpáleném oleji. Opečené maso vyjmeme a do oleje přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Jakmile se slanina „vylije“, přidáme máslo a očištěnou, na plátky nakrájenou zeleninu, včetně cibule. Restujeme tak dlouho, dokud zelenina nezačne hnědnout. Pak přidáme rozmarýn, vložíme zpět opečené maso, které jsme osolili a opepřili, zalijeme vínem a částí vývaru. Pod poklicí pomalu dusíme. Během dušení maso obracíme, mícháme a podle potřeby doléváme vývar. Měkké maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme a podle potřeby naředíme vývarem. Nezahušťujeme, neboť propasírované zelenina pokrm zahustí dostatečně.  Podáváme s bramborovo - celerovým pyré nebo šťouchanými bramborami.

 

Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny

6 porcí

 

Líčka jsou svaly obličejové části skotu, které pomáhají s přežvykováním. Proto, že to jsou svaly hodně namáhané, jsou prorostlé kolagenovými vlákny, která se pomalým dušením promění v měkkou dobrotu. Dobře upravené maso se jen rozsýpá a chutná výborně.