Fazolky se slaninou a bylinkami
Suroviny (množství pro jednu osobu):
250 g čerstvých fazolových lusků
50 g uzené slaniny
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 PL oleje
čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián,... nebo směs bylinek podle chuti)
sůl
3 středně velké brambory, petrželka nebo pažitka, máslo
Postup:
Očištěné, vláken zbavené fazolové lusky blanšírujeme cca 3 minuty.
Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme na oleji spolu s plátky cibule, kterou necháme zesklovatět. Přidáme najemno nakrájený česnek, okapané fazolové lusky a krátce orestujeme. Fazolky musí zůstat nerozpadlé, ale křupavé. Na závěr vmícháme jemně nakrájené zvolené bylinky a osolíme. Podáváme s vařenými bramborami omaštěnými máslem a posypanými petrželkou nebo pažitkou.
Takto připravené fazolové lusky podáváme jako samostatný pokrm nebo jako vynikající přílohu k masu či drůbeži. Vhodným doplňkem jsou zeleninové saláty.
Celková doba přípravy cca 15 minut
1 porce
Minulý pátek jsem slíbila, že si dneska připravíme zeleninu a vida, jsou to fazolové lusky. Někdo může namítnout, že jde o luštěninu. Ano, jde o luštěninu, pokud jsou fazole vyloupané a suché, ale když připravujeme mladé fazolové lusky, je to zelenina.
Podobný recept jsme si před pár léty na tomto místě už připravovali. Ale dnes bych ráda dala opět zelenou této krásné, chutné a vynikající zelenině a navíc splním přání hned dvou našich posluchaček, které mě kontaktovaly a ptaly se mě na radu, co s fazolkami, že jich mají velkou úrodu.
Krom dnešního receptu lze z této zeleniny připravit i vynikající salát nebo můžeme připravit lahodné fazolky na smetaně, či je můžeme naložit do sladkokyselého nálevu jako okurky. Někdy příště si tyto recepty můžeme osvěžit.