Fazolky na smetaně, Fazolové lusky restované

31.05.2019 15:49

Fazolky na smetaně

 

Suroviny:

650 g čerstvých fazolových lusků

1 cibule

1 lžíce másla

250 ml vývaru

250 ml kysané smetany

2 lžíce hladké mouky

sůl

 

Postup:

Do vroucí osolené vody dáme vařit fazolové lusky, předem očištěné a zbavené vláken. Téměř měkké fazolky scedíme a okapané je dáme dusit na másle zpěněnou cibuli. Podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme doměkka. Zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme a podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu společně se slaným pečivem nebo různě upravenými brambory k vejcím natvrdo nebo vařenému masu.

Celková doba přípravy: 40 minut

4 porce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fazolové lusky restované

 

Suroviny:

500 g čerstvých fazolových lusků

70 g slaniny

2 stroužky česneku

1 lžíce oleje

sůl

 

Postup:

Očištěné, vláken zbavené fazolové lusky uvaříme ve slané vodě téměř doměkka. Když jsou velmi mladé, stačí je jen blanšírovat.

 Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme na oleji, přidáme okapané fazolové lusky a krátce orestujeme. Posypeme najemno nakrájeným česnekem a podáváme jako přílohu k masovým pokrmům nebo jako hlavní jídlo.

 

Příloha: vařené brambory, pečivo

 

Celková doba přípravy: 20 minut

2–4 porce

 

 

Pro dnešní rozhlasové vaření jsem připravila dva velmi rychlé, ale výborné recepty. Když jsem v obchodě viděla čerstvé, krásně vyzrálé fazolové lusky nebo jak se jim také říká fazolky, hned mi bylo jasné, že se dnešní vaření bude týkat právě této zeleniny. Možná někdo z vás namítne, že fazole jsou luštěnina. Ano, to je pravda, ale jen tehdy pokud se to týká suchých semen – fazolí. Ale fazolové lusky jsou zeleninou.

Obsahují nenasycené mastné kyseliny, značné množství vlákniny, minerální látky a celou řadu vitaminů. Je tedy jasné, že jsou velkým přínosem našemu zdraví, ale také si na nic můžeme velmi pochutnat.