Drobenkový koláč s rebarborou a jahodami

14.06.2019 22:32

Suroviny:

1 hrnek jemného krystalového cukru (1 hrnek = 250 ml)

2 hrnky polohrubé mouky

150 g másla

1 balíček vanilkového cukru

2 vejce

cca ½ hrnku mléka

1 kypřící prášek do pečiva

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy nebo pekáče

cca 500 g rebarbory

cca 250 g jahod

4 lžíce vanilkového pudinku

 

Postup:

Smícháním mouky, vanilkového i krystalového cukru a změklého másla vypracujeme drobenku, ze které odebereme jeden hrnek a dáme jej stranou. Do zbylé drobenky přidáme mléko, prášek do pečiva, celá vejce a promícháme. Vzniklé řidší těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy nebo na plech s vyšším okrajem. Oloupanou rebarboru nakrájíme na plátky a prosypeme malým množstvím cukru, aby pustila šťávu. Pak přidáme jahody, čerstvé nebo i mražené. Větší nakrájíme, menší necháme vcelku. Posypeme sypkým vanilkovým pudinkem a promícháme. Pudink dobře udrží šťávu z ovoce. Takto připraveným ovocem hustě poklademe povrch těsta a posypeme odloženou drobenkou. Pečeme při 160°C ve středně vyhřáté troubě, dokud povrch nezrůžoví. Prochladlý koláč nakrájíme a pocukrujeme. Můžeme ho podávat pokapaný kysanou smetanou nebo se šlehačkou. Další variantu můžeme připravit tak, že pod ovoce dáme oslazený tvaroh.

Poznámka: na jeden koláč lze použít i více druhů ovoce, které můžeme podle chuti posypat skořicí. Uvedené těsto je výtečné zejména pro rebarboru nebo švestky.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

              

1 ks větší na plechu nebo

2 ks do koláčové formy

 

Vynikající a naprosto senzační kombinace – rebarbora a jahody!

Už na první pohled jde o velmi jednoduché, rychlé a celkem levné těsto. Různými kombinacemi ovoce, použitím tvarohové nádivky, smetany nebo šlehačky můžeme tento moučník povznést na daleko vyšší úroveň. Troufnu si říct, že z něj lze připravit moučník vhodný i pro slavnostní příležitosti.