Drobenkový koláč s rebarborou a jahodami
Suroviny:
1 hrnek jemného krystalového cukru (1 hrnek = 250 ml)
2 hrnky polohrubé mouky
150 g másla
1 balíček vanilkového cukru
2 vejce
cca ½ hrnku mléka
1 kypřící prášek do pečiva
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy nebo pekáče
cca 500 g rebarbory
cca 250 g jahod
4 lžíce vanilkového pudinku
Postup:
Smícháním mouky, vanilkového i krystalového cukru a změklého másla vypracujeme drobenku, ze které odebereme jeden hrnek a dáme jej stranou. Do zbylé drobenky přidáme mléko, prášek do pečiva, celá vejce a promícháme. Vzniklé řidší těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy nebo na plech s vyšším okrajem. Oloupanou rebarboru nakrájíme na plátky a prosypeme malým množstvím cukru, aby pustila šťávu. Pak přidáme jahody, čerstvé nebo i mražené. Větší nakrájíme, menší necháme vcelku. Posypeme sypkým vanilkovým pudinkem a promícháme. Pudink dobře udrží šťávu z ovoce. Takto připraveným ovocem hustě poklademe povrch těsta a posypeme odloženou drobenkou. Pečeme při 160°C ve středně vyhřáté troubě, dokud povrch nezrůžoví. Prochladlý koláč nakrájíme a pocukrujeme. Můžeme ho podávat pokapaný kysanou smetanou nebo se šlehačkou. Další variantu můžeme připravit tak, že pod ovoce dáme oslazený tvaroh.
Poznámka: na jeden koláč lze použít i více druhů ovoce, které můžeme podle chuti posypat skořicí. Uvedené těsto je výtečné zejména pro rebarboru nebo švestky.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
1 ks větší na plechu nebo
2 ks do koláčové formy
Vynikající a naprosto senzační kombinace – rebarbora a jahody!
Už na první pohled jde o velmi jednoduché, rychlé a celkem levné těsto. Různými kombinacemi ovoce, použitím tvarohové nádivky, smetany nebo šlehačky můžeme tento moučník povznést na daleko vyšší úroveň. Troufnu si říct, že z něj lze připravit moučník vhodný i pro slavnostní příležitosti.