Červené zelí s jablky, Pečená husa s jablky

10.11.2017 11:10

Suroviny:

cca 1 kg nakrouhaného červeného hlávkového zelí

2 oloupaná jablka

1 lžíce oleje

1 cibule

1 stroužek česneku

špetka kmínu

5 lžic vinného octa

3 lžíce vody

2 lžíce cukru

3 jalovčinky

Sůl

 

Postup:

Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, potom přidáme nakrouhané zelí, na plátky nakrájená oloupaná jablka a česnek, ocet, kmín, vodu, cukr, jalovčinky a sůl. Promícháme a pod poklicí dusíme, dokud zelí není měkké. Zelí nezahušťujeme, jen šťávu, kterou pustí, vydusíme.

Podáváme k vepřové pečeni, klobásám, drůbeži, zvěřině apod.

 

Celková doba přípravy cca 50 minut

6 porcí

 

Trochu jiná úprava zelí. Můžeme však občas ochutnat něco jiného než to, na co jsme zvyklí. Věřím, že takto upravené zelí si najde místo v jídelníčku u většiny posluchačů. Jeho kombinace s jablky je velmi vhodná k uvedenému receptu na pečenou husu.

Pečená husa s jablky

 

Suroviny:

1 mladá husa o hmotnosti cca 3 kg

4–6 jablek

trochu cukru

kmín

mléko na potření

sůl

 

Postup:

Vykuchanou a dobře očištěnou husu zevnitř i zvenku osolíme a necháme ji několik hodin v chladu odležet. Poté ji otřeme vlhkým hadříkem, kterým setřeme přebytečnou sůl. Takto připravenou husu potřeme studeným mlékem, okmínujeme a pomalu pečeme ve středně vyhřáté troubě. Během pečení odebíráme vypečené sádlo. Je-li husa tučnější, kůži propícháme, aby sádlo mohlo vytékat. Husu podle potřeby obracíme a poléváme vypečenou šťávou. Když je téměř měkká, podlijeme ji malým množstvím vody a kolem ní naskládáme oloupaná, jádřinců zbavená a na čtvrtky či osminky nakrájená jablka, která jsme posypali malým množstvím cukru. Takto připravenou husu dopečeme. Během dopékání jablka nasáknou výpekem a krásně zkaramelizují. Podáváme s kysaným nebo hlávkový zelím a knedlíky. Takto upravená husa však chutná i s bramborem a v tom případě k ní podáváme jablkový kompot.

 

Celková doba přípravy cca 4 – 6 hodin

6–8 porcí

 

 

Aby byla husa dobře propečená, šťavnatá a měkká, platí jedno staré pravidlo.

Kolik kilogramů husa váží, tolik hodin ji pečeme