„Černé“ pirohy
Suroviny:
100 ml pohankové mouky
400 ml hladké pšeničné mouky
1 – 2 vejce
voda
sůl
na másle nebo sádle osmažená cibulka
Na náplň:
400 g tvrdého tvarohu
2 vejce
sůl
Postup:
Z obou druhů mouky, vajec, vody a soli vypracujeme těsto, které musí být měkké a tuhé asi jako těsto na nudle. Pod vlhkou utěrkou nebo mikrotenem ho necháme ½ hodiny odpočinout. Potom ho vyválíme na sílu cca 2 – 3 mm, nakrájíme na čtverce nebo pomocí tvořítka na pirohy vykrájíme. Do středu dáme přiměřené množství náplně, dobře uzavřeme a vaříme v mírně osolené vodě
5 minut. Hotové pirohy vyjmeme, polijeme na sádle nebo másle usmaženou cibulkou a podáváme s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.
Příprava náplně: Tvaroh rozmačkáme vidličkou, osolíme a promícháme s vajíčkem.
Celková doba přípravy 1 hodina
4 – 6 porcí
Zkusila jsem pirohy polít jak cibulkou, tak na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou a bylo to také výborné.
S těstem se pracuje velice dobře, je tvárné, nelepí se a při vaření se pirohy neotvírají, náplň neteče. Název tohoto výborného pokrmu, „černé“ pirohy, vznikl jistě od použité pohankové mouky, která je tmavá.
Tento recept pochází z východního Slovenska.