„Černé“ pirohy

14.09.2018 10:41

Suroviny:

100 ml pohankové mouky

400 ml hladké pšeničné mouky

1 – 2 vejce

voda

sůl

na másle nebo sádle osmažená cibulka

Na náplň:

400 g tvrdého tvarohu

2 vejce

sůl

 

Postup:

Z obou druhů mouky, vajec, vody a soli vypracujeme těsto, které musí být měkké a tuhé asi jako těsto na nudle. Pod vlhkou utěrkou nebo mikrotenem ho necháme ½ hodiny odpočinout. Potom ho vyválíme na sílu cca 2 – 3 mm, nakrájíme na čtverce nebo pomocí tvořítka na pirohy vykrájíme. Do středu dáme přiměřené množství náplně, dobře uzavřeme a vaříme v mírně osolené vodě

5 minut. Hotové pirohy vyjmeme, polijeme na sádle nebo másle usmaženou cibulkou a podáváme s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.

Příprava náplně: Tvaroh rozmačkáme vidličkou, osolíme a promícháme s vajíčkem.

 

Celková doba přípravy 1 hodina

4 – 6 porcí

 

Zkusila jsem pirohy polít jak cibulkou, tak na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou a bylo to také výborné.

S těstem se pracuje velice dobře, je tvárné, nelepí se a při vaření se pirohy neotvírají, náplň neteče. Název tohoto výborného pokrmu, „černé“ pirohy, vznikl jistě od použité pohankové mouky, která je tmavá.

Tento recept pochází z východního Slovenska.