Buchty na pare s orechami
Suroviny:
300 g polohrubé mouky
20 g droždí
1 vejce
200 ml mléka
1 lžička cukru
sůl
Na náplň:
ovoce, džem nebo povidla
Na posypání:
mletá jádra vlašských ořechů
moučkový cukr
rozpuštěné máslo na omaštění
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, připravený z droždí, cukru, 1 lžíce mouky a 2 lžic mléka. Osolíme a mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, zaděláme polotuhé těsto, které necháme na teplém místě kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 16–20 dílů, ze kterých utvoříme placičky. Do středu každé dáme zvolenou náplň, dobře zabalíme a upravíme do tvaru kulatých knedlíků. Vaříme je v páře cca 10 minut. Uvařené propíchneme vidličkou a podáváme je sypané mletými ořechy a moučkovým cukrem a polité rozehřátým máslem.
Celková doba přípravy 1 ½ hodiny
16–20 ks
Poprvé jsem se s buchtami na pare seznámila před lety na dovolené na Štrbském plese. Tenkrát jsem netušila, že nejde o buchty, jaké se pečou v Čechách, ale že jde o ovocné knedlíky, hebké a lehké jako peří. Také jim doma něžně říkáme „peříčkové“ knedlíky.