Bramborové syrníky
Suroviny:
350 g brambor (4 větší brambory)
1vejce
500 g měkkého tvarohu
3 plné polévkové lžíce hrubé mouky
sůl
tuk na smažení
250 ml zakysané smetany
Postup:
Oprané brambory uvaříme ve slupce. Prochladlé oloupeme a spolu s tvarohem umeleme na masovém strojku nebo prolisujeme či rozšťoucháme. Přidáme vejce, mouku, osolíme a vše dobře smícháme. Na pomoučeném vále vytvarujeme placičky, které z obou stran osmažíme dozlatova. Podáváme horké se zakysanou smetanou jako samostatný pokrm. Vhodným doplňkem jsou saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 porce
Vynikající recept, který je poměrně dost starý. Syrníky nesou název podle starého pojmenování tvarohu - syr. Proto bychom sýr jako takový v pokrmu těžko hledali.
Syrníky nelépe chutnají teplé, kdy se na nich smetana teplem roztéká, a my se nestačíme olizovat.
Poslední dobou jsme si oblíbili posypat povrch syrníků natí řeřichy. Doporučuji vyzkoušet. Dobrou chuť.