Bledské řezy
Suroviny:
3 žloutky
8 lžic cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1 vanilkový puding
250 ml mléka
750 ml mléka
3 - 4 bílky
cca 1 litr smetany ke šlehání s obsahem tuku 33%
500 g listového těsta
Postup:
Žloutky, cukr, mouku a puding rozmícháme s 250 ml studeného mléka. Následně přivedeme k varu 750 ml mléka. Vařící vlijeme do připravené žloutkové směsi. Mícháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Hotový krém necháme vychladit. D studeného lehce vmícháme tuhý sníh ze čtyř bílků.
Těsto rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále placku velikosti plechu a na několika místech ho propícháme vidličkou. Pečeme prudce v dobře vyhřáté troubě dozlatova. Poté placky necháme vychladnout.
Řezy naplníme takto: na spodní placku natřeme žloutkový krém, na něj do tuha ušlehanou šlehačku, kterou nemusíme sladit a při šlehání nepoužíváme ztužovač. Druhou placku nakrájíme na čtverce cca 7x7 cm a poklademe jimi povrch moučníku. Horní placku krájíme proto, aby se nám řezy dobře porcovali. Na závěr posypeme moučkovým cukrem. Podáváme vychlazené.
Celková doba přípravy je cca 3 hodiny včetně vychlazení.