Bledské řezy

11.05.2011 16:04

 

Suroviny:

3 žloutky

8 lžic cukru

4 lžíce polohrubé mouky

1 vanilkový puding

250 ml mléka

750 ml mléka

3 - 4 bílky

cca 1 litr smetany ke šlehání s obsahem tuku 33%

500 g listového těsta

 

Postup:

Žloutky, cukr, mouku a puding rozmícháme s 250 ml studeného mléka. Následně přivedeme k varu 750 ml mléka. Vařící vlijeme do připravené žloutkové směsi. Mícháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Hotový krém necháme vychladit. D studeného lehce vmícháme tuhý sníh ze čtyř bílků.

Těsto rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále placku velikosti plechu a na několika místech ho propícháme vidličkou. Pečeme prudce v dobře vyhřáté troubě dozlatova. Poté placky necháme vychladnout.

Řezy naplníme takto: na spodní placku natřeme žloutkový krém, na něj do tuha ušlehanou šlehačku, kterou nemusíme sladit a při šlehání nepoužíváme ztužovač. Druhou placku nakrájíme na čtverce cca 7x7 cm a poklademe jimi povrch moučníku. Horní placku krájíme proto, aby se nám řezy dobře porcovali. Na závěr posypeme moučkovým cukrem. Podáváme vychlazené.

 

Celková doba přípravy je cca 3 hodiny včetně vychlazení.