Archiv článků
Květákový nákyp
11.02.2016 21:35
Suroviny:
1 květák střední velikosti
5 vajec
2 – 3 hrsti strouhanky
½ pórku
mletý pepř
sůl
petrželka
sádlo nebo máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody a uvaříme ho téměř do měkka. Okapaný a vychladlý rozebereme na drobné...
Zabijačkový guláš v Sama doma 11.2. 2016
10.02.2016 21:36
Minulý týden jsem v pravidelné čtvrteční rozhlasové rubrice uvedla recept na zabijačkový guláš. Pro velký úspěch této pochoutky ho budu vařit živě v pořadu Sama doma dne 11.2. 2016. Všem divákům České televize i všem posluchačům ČRO Plzeň přeji dobrou chuť. Mirka Kuntzmannová
Zabijačkový guláš
04.02.2016 16:57
Suroviny:
750 g vepřového plecka
300 g libového bůčku (event. laloku)
500 g směsi vepřových vnitřností (ledvinka, játra, slezina, srdce)
4 velké cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce mleté sladké papriky
5 stroužků česneku
kmín
mletý pepř
mletý zázvor
1 – 2 lžíce polohrubé mouky
vývar na...
Smažené uzly
28.01.2016 18:16
Suroviny:
cca 350 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
5 žloutků
1 vejce
1 lžíce kysané smetany
1 lžíce rumu
na špičku nože soli
vanilkový a moučkový cukr na posypání
cca 500 ml oleje na smažení
Postup:
V misce promícháme žloutky, celé vejce, rum, smetanu a sůl. Přidáme mouku...
Pšeničné „rizoto“
14.01.2016 22:33
Suroviny:
250 g bulguru
1 lžíce sádla
1 cibule
2 barevné papriky
2 – 3 stroužky česneku
2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek nebo
2 lžičky sušených (petrželka, pažitka, libeček, tymián,…)
mletá paprika sladká i pálivá
100 g kysané smetany
sůl
250 g nakrájené šunky
Postup:
Bulgur...
Zdravá pomazánka
07.01.2016 22:46
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
100 g smetanového sýra typu Lučina nebo
100 g pomazánkového másla
2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
kysaná smetana nebo bílý jogurt na zředění
sůl
1 granátové jablko
Postup:
V porcelánové misce smícháme tvaroh, sýr nebo pomazánkové...
Silvestrovský bůček
31.12.2015 13:32
Suroviny:
1 kg vepřového bůčku s kostmi
300 g kořené zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
1 – 2 feferonky
3 stroužky česneku
3 – 5 lžic vinného octa
5 jalovčinek
10 zrnek pepře
1 lžíce vegety nebo podobného koření
sůl
strouhaný křen
Postup:
Do nádoby nalijeme cca 2 l vody, přidáme...
Černý kuba
24.12.2015 20:48
Suroviny:
350 g krup nebo trhaných krupek
hrst sušených hub předem namočených
1 středně velká cibule
3 stroužky česneku
50 g husího nebo vepřového sádla
kmín
majoránka
mletý pepř
sůl
sádlo na vymazání nádoby
Postup:
Kroupy nebo krupky vypereme, spaříme vařící vodou a necháme okapat....
Štědrovečerní puding
17.12.2015 20:47
Suroviny:
2 vanilkové pudingy
500 ml mléka
2 x 250 ml šlehačky (celkem1/2 litru)
80 g cukru krupice (5 polévkových lžic)
rum nebo rumová esence
marmeláda, ořechy, rozinky, ovoce – všeho podle chuti a podle možností
1 balíček cukrářských piškotů
Postup:
Mléko nalijeme do většího kastrolu,...
Králík s černou omáčkou
10.12.2015 16:24
Suroviny:
1 ½ kg naporcovaného králičího masa
70 g uzené slaniny
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
vývar z králičích kostí a odřezků
150 g másla
1–2 citróny
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku
2 lžíce švestkových povidel
divoké koření (bobkový list, nové...
Záznamy: 421 - 430 ze 723