Své dotazy mi můžete psát na e-mail k.mirus@seznam.cz  Velice ráda vám na této stránce odpovím.

  

Vaše Mirka Kuntzmannová  

Otázky a odpovědi

Dobrý den, paní Mirko.
Zaujal mě váš poslední recept, ve kterém hlavní roli hraje quinoa. Něco jsme o ní slyšeli, ale nevíme, kde ji máme koupit. Povídání o této plodině bylo moc zajímavé a poučné. Rádi bychom ji vyzkoušeli. Manželka má totiž bezlepkovou dietu a tak vítáme každou novou surovinu, která by byla pro ni vhodná. Předem děkujeme za odpověď. Jaromír H. z Plzně

Dobrý den, pane Jaromíre.

Quinou určitě vyzkoušejte, opravdu stojí za to. Koupit ji dostanete v prodejnách zdravé výživy a dá se také sehnat  i v obchodním centru, kde tento koutek zdravé výživy mají  Když budete potřebovat poradit s jinými recepty s quionou, klidně napište a recepty vám ráda napíšu. S přáním dobré chuti a pevného zdraví  Mirka Kuntzmannová.

Dobrý den paní Mirko, musím pochválit Vaše pravidelné čtvrteční vstupy o vaření ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň. Je milé, že kromě lákavých receptů se tam posluchači mohou dozvědět i nejrůznější zajímavosti o použitém koření, nebo třeba oblasti, odkud Váš recept pochází. Mám na Vás prosbu - dnes je trend vařit podle světových kuchyní. Nic proti tomu, sama miluji lehká a zdravá jídla ze Středozemí, ale zdá se mi, že obecně pomalu upadá v zapomnění tradiční kuchyně česká. Málokterá mladá žena dnes ví, jak se správně připraví poctivé škubánky, co to je cmunda, nebo další dnes už pozapomenuté perly staročeské kuchyně. Určitě máte ve svém receptovníčku takových lahůdek bezpočet, připomeňte nám je, prosím. Těším se na Vaše další rozhlasové čtvrtky a přeji Vám jen vše dobré! Marie

Dobrý den, paní Marie.

Potěšila jste mě vaším zájmem o českou kuchyni. Aby naše tradiční kuchyně nezapadla v zapomnění, budu pravidelně její recepty uvádět ve vstupech o vaření ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň. V současné době připravuji rubriku Retro recepty, ve které právě staré a tradiční pokrmy naleznete. Budu je uvádět přímo ve vysílání, ale najdete je i na těchto stránkách.

S přáním dobré chuti a s díky za přízeň našeho vaření

Vás srdečně zdraví Mirka Kuntzmannová

Dobrý den, paní Mirko a ostatní aktéři velmi zdařilé akce!
Letos jsem se již potřetí zúčastnila Přeštického koláčování. Chtěla bych Vám za sebe i za manžela poděkovat za velmi pěknou akci. Všichni jste stále lepší a lepší. Jak se dívám na kolekci fotografií koláčů, tak bych řekla, že to samé se dá říci i o nich. Mňam... Sice jsem nic nevyhrála ale to nevadí. Já totiž také žádný koláč do soutěže nepřinesla, ale slibuji, že se polepším a příští rok budu soutěžit. Tak ať se Vám všem daří. Pozdrav paní Bodollové, panu Romanovi z cukrárny a v neposlední řadě panu Zákosteleckému. Jeho hra na harmoniku všechny rozparádila a pěkně jsme si zazpívali. Hodně zdaru a pohody přeje Karla z Plzně.

Paní Karlo.

Váš dopis nás moc potěšil. Doufáme, že příští koláčování bude pro Vás opravdu soutěžní. Pěkné léto přeje za všechny, kdo Přeštické koláčování připravili Mirka Kuntzmannová

Dobrý den, jsme sestry a rády vaříme. Zalíbil se nám recept na flekatou bábovku a tak jsme se hned pustily do pečení. Bábovka se nám povedla a je výborná!!! Má ale jednu chybu: strašně rychle jsme jí snědly :D Byly bychom rády za jednoduché recepty , které by zvládly i děti. Klára, Radka a Martina (Dohromady je nám 36 roků) :-)

Děvčata,

velice mě potěšilo, že Vám bábovka podle mého receptu chutnala. Je vidět, že jste šikulky, když jste ji zvládly upéct . Splním vaše přání a brzy uvedu nějaký nový recept, který bude jednoduchý a poradí si s ním i děti.

Zdraví Vás Mirka.

 

Poděkování

Vaše kuchařky jsou takové malé domácí poklady, fakt paní Mirko. V té záplavě kuchařek které vycházejí je skoro zázrak, že je někdo schopný vytvořit takovou krásu. Ať se daří a máte se dobře. Helena Háková

Reference : S trochou nostalgie………

Paní Kuntzmannová, dobrá věc se podařila ….

Reference : S trochou nostalgie………

Jsem vyučena kuchařkou z roku 1970. V této době jsme byli připravováni na podnikání, rozvoj cestovního ruchu a jako mladí jsme měli velké plány jak budeme pracovat v cizině v hotelích. Učila jsem se velmi pilně, patřila ke špičce učňů v republikových soutěžích. Osud mě však vedl jiným směrem , nedopřál žádné zahraniční stáže a tak jsem sháněla zkušenosti od starých tet, sousedek, spolupracovnic. Moje matka se učila u řádových sester, které jsem také ráda navštěvovala. Naučila jsem se hodně ze slovenské kuchyně. Protože ke kuchařině patří i cukrařina, sháněla jsem i vědomosti z tohoto oboru. Celý život jsem sháněla předpis na Sacher dort a časté odpovědi, ten nikdo nechce zveřejnit, chrání si ho pro sebe . Poskočilo mi srdce radostí, když jsem ho uviděla v této knize. Podobně jsem se ho naučila sama od oka. Často jsem si lámala hlavu, jak mé celoživotní zkušenosti předám mým vnučkám, které mají rády snad všechna uvedená jídla a zde to je tak jak bych to stylizovala i já. Jen jsem ještě nedělala špecle, za které děkuji, za rozpeky, které jsou lepší, než moje vdolky (díky oleji), za flíčky s jablky, a tak bychom našli hodně styčných bodů. Strachovala jsem se, že s naší generací zanikne mnoho zkušeností a teď se raduji, že je zaznamenáno vše nutné, co je třeba. Velmi si cením Vaší práce a kniha bude pokladem pro mé vnučky, které budou vědět, že takhle dělala /tech. postupy jsou správné/babička dobroty pro ně, když přijeli s rodinou na oběd a maminka / zdravotnice/šílela nad používáním pravých tuků/máslo, slanina a nemluvě o knedlíkách/. Dnešní střední generace je postižena syntetikou a smetana se smí používat jen 12%/ Je to neštěstí pro mládež - další kladný bod pro toto dílo. Jó a ještě děkuji za propagaci hovězího masa. My víme, jak je důležité pro lidský organismus, pro tvorbu svaloviny atd….to dnešní kuřecí prsíčka nemohou nahradit. Já tedy nelituji za hovězí peníze.

 

Nyní si dovolím něco z mé zkušenosti , co jsem buď přehlédla a nebo neuvádíte. Osvědčila se mi od mé babičky zkušenost s osmaženou hladkou moukou, kterou uchovávala ve sklenici s patentním víkem. Hladkou mouku na suché pánvi připravuji ve volné chvíli, dávám si velice záležet, aby byla stejnoměrně opražena do zlatova a pak jenom míchám ve studené vodě je stravitelnější a dobře se prováří. / Smetanová omáčka se syrovou moukou se nedá dobře provařit a rychle kvasí./Je to velmi dobrý základ a chuť se nedá nahradit žádným kořením.

Záznamy: 11 - 16 ze 16
<< 1 | 2