Zelníky

29.09.2011 21:27

Suroviny na těsto:

500 g polohrubé mouky

cca 300 ml vlažného mléka

2 žloutky

30 g droždí

70 g másla

sůl

Na náplň:

500 g hlávkového zelí

1 lžíce másla

mletý pepř

sůl

máslo na pomaštění

Postup:

Do mouky uděláme důlek, do kterého dáme kvásek, připravený z droždí, trochy vlažného mléka, několika lžic mouky a špetky soli. Jakmile kvásek zdvojnásobí svůj objem, přidáme žloutky, zbytek vlažného mléka a cukru, rozpuštěné vlahé máslo, osolíme a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Mezi tím si připravíme náplň: Jemně nakrouhané zelí podusíme na kousku másla, měkké osolíme, opepříme a necháme vychladnout.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na cca 25 stejně velkých kousků, ze kterých uděláme placičky a i ty naplníme podušeným zelím. Pak zakulatíme a zmačkneme do tvaru placky. Na pomaštěném plechu necháme ještě chvilku vykynout. Zelníky pečeme z obou stran do růžova na suchém, nepomaštěném plechu ve středně vyhřáté troubě. Upečené pomastíme rozpuštěným máslem. Podáváme je jako hlavní chod spolu s hustější polévkou nebo samostatně se zeleninovými saláty či jako pochoutku např. k pivu.

Celková doba přípravy cca 2 ½ hodiny

25 – 30 ks