Závin se zelím

26.01.2012 10:39

 

Suroviny:

500 g listového těsta

1,20 kg kysaného nebo sterilovaného bílého zelí

350 g uzeného masa nebo anglické slaniny

1 debrecínský párek

1 velká cibule

2 lžíce oleje

1 lžička drceného kmínu

1 vejce na potření

kmín nebo sezamové semínko na posypání

 

Postup:

Nakrájené maso a cibuli orestujeme v rozpáleném oleji. Přidáme vymačkané a překrájené kysané zelí a krátce podusíme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Na pomoučeném vále z nich vyválíme placky o síle cca 3 mm. Každou poklademe podušeným zelím, posypeme drceným kmínem a na zelí položíme párek. Zabalíme je do tvaru závinu a přeneseme na studenou vodou vypláchnutý plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo sezamovým semínkem. V dobře vyhřáté troubě pečeme při 200 °C do zlatavého zabarvení.

Prochladlé záviny nakrájíme na řezy a podáváme je teplé nebo studené se saláty z čerstvé či sterilované zeleniny.

Celková doba přípravy cca 1 hodina

2 záviny