Základní hovězí vývar - jakostní

17.02.2011 11:12

 

Suroviny: 

2 1/2 litru vody
250 g hovězího masa (žebro, hrudí)
500 g řídkých hovězích kostí
200 g zeleniny (mrkev, petržel, celer, kapusta, pórek)
1 cibule
10 kuliček pepře
Sůl 

Postup: 

Omyté a nasekané kosti zalijeme studenou vodou, přidáme očištěné maso, pepř a pozvolna vaříme cca 2 hodiny. Pak měkké maso z vývaru vyjmeme a kosti vaříme další hodinu. Poté přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, sůl a vaříme ještě asi ½ hodiny. Hotový vývar dobře procedíme a z povrchu sebereme tuk. Takto připravený vývar používáme k přípravě čirých polévek a omáček. 

Z tohoto množství připravíme cca 1 1/2 litru velice kvalitního vývaru.
Celková doba úpravy je cca 3 – 3 1/2hodiny.