Základní hovězí vývar - jakostní
Suroviny:
2 1/2 litru vody
250 g hovězího masa (žebro, hrudí)
500 g řídkých hovězích kostí
200 g zeleniny (mrkev, petržel, celer, kapusta, pórek)
1 cibule
10 kuliček pepře
Sůl
Postup:
Omyté a nasekané kosti zalijeme studenou vodou, přidáme očištěné maso, pepř a pozvolna vaříme cca 2 hodiny. Pak měkké maso z vývaru vyjmeme a kosti vaříme další hodinu. Poté přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, sůl a vaříme ještě asi ½ hodiny. Hotový vývar dobře procedíme a z povrchu sebereme tuk. Takto připravený vývar používáme k přípravě čirých polévek a omáček.
Z tohoto množství připravíme cca 1 1/2 litru velice kvalitního vývaru.
Celková doba úpravy je cca 3 – 3 1/2hodiny.