Zadělávané kuře

03.11.2011 21:47

Suroviny:

600g kuřecích prsíček

1 malý květák

2 středně velké mrkve

1 malý pórek

1 lžička sušeného tymiánu

10 zrnek koriandru

špetka mletého muškátového květu

250 ml sladké smetany

citrónová šťáva

sůl

petrželka

Na jíšku:

60 g másla

60 g hladké mouky

 

Postup:

Omyté maso nakrájíme na kostky 3x3 cm, květák rozebereme na

růžičky, mrkev a pórek nakrájíme na špalíčky. Vše vložíme do nádoby, zalijeme vodou, přidáme sůl, tymián a koriandr. Vaříme pomalu do změknutí. Měkké maso a zeleninu vyjmeme, vývar procedíme a necháme vychladnout. Z másla a mouky připravíme ve větší nádobě světlou jíšku a za stálého míchání ji podléváme téměř studeným vývarem. Přidáváme ho jen tolik, aby vznikla hustá omáčka, kterou ještě krátce povaříme. Do hotové omáčky vrátíme maso a zeleninu, promícháme, ochutíme citrónovou šťávou a muškátovým květem. Na konec omáčku zjemníme smetanou, silně ji zahřejeme, ale už nevaříme. Pokrm posypeme petrželkou.

 

Příloha: jemné karlovarské knedlíky, malé žemlové knedlíčky, kynuté knedlíky nebo slané rohlíky

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 – 6  porcí