Zadělávaná kapusta

20.10.2017 19:52

 

Suroviny:

1 středně velká kapusta (cca 1 kg)

½ l vývaru z hovězího masa

1 cibule

70 g másla

50 g hladké mouky

mletý pepř

česnek

sůl

 

Postup:

Kapustu nejprve uvaříme doměkka a prochladlou nakrájíme na drobné nudličky. Na másle zpěníme cibuli. Jakmile zrůžoví, přidáme mouku a připravíme nepříliš tmavou cibulovou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme studeným vývarem. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, vložíme kapustu a ještě chvíli povaříme. Podáváme s vařeným hovězím nebo uzeným masem.

Příloha: vařené brambory

 

Celková doba přípravy 50 minut

6 porcí

 

Kapusta je bohatou zásobárnou jak vitaminů, tak nerostných látek. Její obliba není velká, zřejmě pro její štiplavou vůni při vaření. Ta však vymizí velmi rychle. Je nutné z počátku varu nechat nádobu, kde kapustu vaříme, odkrytou, by sirné látky unikaly co nejrychleji. Podobné je to i s hlávkovým zelím a třeba i s kedlubny.

Pokrmy z kapusty jsou však velmi zdravé a chutné. Recept, který dnes předkládám,  je starý více jak 100 let.