Vesnická polévka z Katalánska Zuppa contadina di Catalania

07.02.2013 08:13

 

Suroviny:

250 g suchých těstovin, nejlépe válečků

100 g libové slaniny

3 lžíce olivového oleje

200 g zelených fazolek nebo čerstvého hrášku

1 cibule

1 stroužek česneku

1 mrkev

1 list celerové natě

1 brambor

1 malá dýně

2 zralá rajčata

1 l lehkého masového vývaru

snítka petrželky

snítka bazalky

mletý pepř

sůl

eventuálně trochu strouhaného sýra

 

Postup:

Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a osušíme, brambor, cibuli, česnek a rajčata oloupeme, dýni necháme se slupkou. Připravenou zeleninu nakrájíme na nudličky. V nádobě rozpálíme olej a osmahneme na něm na nudličky nakrájenou slaninu a veškerou zeleninu. Krátce orestujeme. Poté zalijeme teplým masovým vývarem, přidáme snítku bazalky a petrželky, osolíme a opepříme. Pod pokličkou vaříme na minimu tepelného zdroje asi 15 minut. V případě, že je polévka přespříliš hustá, můžeme ji naředit teplou vodou. Na závěr do polévky přidáme předem vařené těstoviny, které musí být „al dente“. Dobře promícháme a povaříme ještě asi 3 minuty. Před podáváním můžeme posypat strouhaným sýrem.

 

Celková doba přípravy: 30 minut

5–6 porcí