Vepřové medailónky se zeleninou vařenou v páře
Suroviny:
400 g vepřové panenky
3 lžíce kvalitního oleje
1 velká cibule3 lžičky zeleného pepře v solném nálevu
2 snítky čerstvého rozmarýnu
sůl
400 g mražení zeleninové směsi (květák, brokolice, mrkev, fazolové lusky,…)
na másle osmažená strouhanka (množství podle chuti)
Postup:
Maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na vyšší špalíčky. Každý naklepeme, stačí klouby prstů, abychom maso příliš neporušili. Připravené plátky masa naskládáme do porcelánové nebo skleněné nádoby, pokapeme olejem, posypeme naloženým pepřem, proložíme snítky rozmarýnu a na plátky nakrájené cibule. V chladu necháme několik hodin proležet. Před tepelnou úpravou maso osolíme a odstraníme rozmarýn. Na zbylém oleji opékáme maso, z každé strany cca 4 minuty (podle toho, jak vysoké špalíčky masa jsme připravili). Opékáme společně s plátky cibule a naloženým pepřem.
Hotové maso obložíme v páře vařenou zeleninou, kterou posypeme na másle usmaženou strouhankou. Komu nebude zeleninová příloha stačit, může společně se zeleninou v páře uvařit i několik brambor.
Celková doba přípravy: 25 minut (bez doby potřebné k proležení masa)
2 větší porce
Je celkem přirozené si myslet, že je čerstvá zelenina lepší než zelenina mražená. Jde o předsudek. Někdo si myslí, že mraženou zeleninu používají jen ti, kteří zrovna neholdují zdravému životnímu stylu, nebo ti, kteří v kuchyni neradi tráví dlouhé hodiny nad přípravou domácích poctivých pokrmů. Avšak technologie zmrazování potravin, zejména zeleniny a ovoce se změnila, je šetrná a zelenina se zpracovává hned po sklizni. Leckdy je mnohem čerstvější než ta, kterou koupíme v oddělení s čerstvým ovocem a zeleninou, kde zelenina na pultech leží příliš dlouho. Já osobně se mražené zelenině nevyhýbám, ale vybírám si velmi kvalitní zboží.