Vepřové maso zapečené

27.12.2012 15:06

 

Suroviny:

600 g vepřového plecka

1 lžíce másla

20 g sardelové pasty

lžíce másla

1 cibule

40 g strouhanky

2 lžíce rozpuštěného másla

1 lžíce hladké mouky

sůl

vývar

 

Postup:

Maso očistíme, otřeme vlhkým ubrouskem, ovážeme provázkem, aby dobře drželo tvar. Pak ho mírně osolíme a potřeme máslem utřeným se sardelovou pastou. Na másle zpěníme cibuli, vložíme připravené maso, podlijeme trochou vývaru a za občasného obracení masa a podlévání vývarem dusíme. Když je maso téměř měkké, posypeme povrch strouhankou, pokapeme máslem a v horké troubě asi 10 minut zapečeme. Poté maso vyjmeme, nakrájíme na porce a přelijeme šťávou, kterou jsme zahustili trochou mouky.

 

Příloha: bramborová kaše, krokety, pečené nebo vařené brambory, kompoty, zeleninové saláty, nakládaná zelenina

 

Celková doba přípravy cca 1 –1 ½ hodiny

4 porce