Vepřové maso s vůní exotiky

12.01.2018 23:23

 

 

Suroviny:

750 g libového vepřového plecka

1 středně velká cibule

1 lžička pepře hrubě mletého

5 hřebíčků

3 lžíce oleje

100 g sterilovaných žampiónů

200 ml smetany ke šlehání

Na marinádu:

150 ml bílého jogurtu

5 stroužků česneku

½ lžičky čerstvého zázvoru

¼ lžičky mletého kardamomu         

sůl

 

Postup:

Omyté a osušené maso nakrájíme na menší plátky, lehce je naklepeme a potřeme marinádou, kterou jsme připravili smícháním bílého jogurtu s utřeným česnekem, mletým kardamomem, strouhaným zázvorem a solí. V chladu necháme 1 – 2 hodiny v chladu.

V kastrolu rozpálíme olej a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Přidáme maso i se zbylou marinádou, hřebíček a opepříme. Přiklopíme poklicí a pomalu dusíme, až šťáva vysmahne. Potom přidáme okapané žampiony a zalijeme smetanou. Promícháme, přiklopíme poklicí a dodusíme doměkka, tj. asi 30 minut.

 

Příloha: vařená nebo dušená rýže, mohou být i těstoviny nebo vařená pohanka

 

Pro 4 – 6 osob

Celková doba přípravy cca 45 minut (bez doby potřebné k marinování)

 

Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě. Je třeba mít na mysli, že nic se nemá přehánět, zejména právě množstvím koření. Žádné by nemělo být dominantní, spíš bychom ho v pokrmu měli jen tušit. To je potom ta správná harmonie chuti. Ale každý z nás má jiný jazýček a řídí se chutí vlastní.