Vepřové koleno s kysaným zelím

22.03.2012 22:51

 

Suroviny:

1 vepřové koleno o hmotnosti cca 1,5 kg

750 g kysaného zelí

3 cibule

sádlo

350 g klobás nebo vepřového uzeného masa

2 bobkové listy

7 kuliček nového koření

10 jalovčinek

1 lžička cukru

sůl

 

Postup:

Očištěné přeseknuté vepřové koleno vložíme do osolené vařící vody, které nesmí být příliš mnoho, koleno musí být jen potopeno. Přidáme na kolečka nakrájené 2 cibule a všechno koření. Vaříme tak dlouho, až je maso měkké. To trvá cca 11/2 hodiny. Mezi tím zpěníme na sádle nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí, na kolečka nakrájené klobásy, osolíme, přisladíme a podlijeme vývarem z vařícího se kolena. Pod poličkou za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Měkké maso vyjmeme z vývaru, vykostíme jej, rozdělíme na talíře a obložíme zelím s klobásami.

Příloha: vařené brambory, bramborový knedlík nebo chléb

 

Celková doba přípravy cca 2 – 2 ½ hodiny

4 porce