Vepřová žebírka po Mexicku

14.09.2011 20:50

Suroviny:

1,20 kg libového vepřového bůčku s kostí

1 cibule

1 bobkový list

3 kuličky pepře

sůl

Na marinádu:

3 lžíce balzamikového octa

3 lžíce olivového oleje

2 lžíce javorového sirupu nebo tekutého medu

1 lžička mleté papriky

½ lžičky chilli

½ lžičky mletých hořčičných semínek

Postup:

Maso nakrájíme na šest porcí, vložíme do nádoby, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, sůl, pepř, zalijeme velmi malým množstvím vody a pod poklicí uvaříme téměř do měkka. Maso necháme vystydnout, pak jej vyndáme, každou porci potřeme marinádou, připravenou smícháním všech surovin a v chladu necháme do druhého dne. Poté maso naskládáme do pekáče, podlijeme vývarem z vařeného masa, ze kterého jsme odstranili koření a pečeme nezakryté cca 20 minut v dobře vyhřáté troubě. Pak maso obrátíme, potřeme zbylou marinádou, podle potřeby podlijeme vývarem a dopečeme. Pečené maso má být tmavě hnědé.

Vhodnou přílohou jsou vařené nebo pečené brambory, tortilly či jiné moučné placky, chléb, dušená rýže.

Celková doba přípravy (bez doby potřebné k marinování) je cca 1 ½ hodiny.

6 porcí