Velikonoční věnec

19.04.2014 10:18

Suroviny:

 250g polohrubé mouky

 50 g moučkového cukru

 20 g droždí

 50 g másla

 30 g rozinek

1 vejce na potření

nastrouhaná kůra z dobře omytého citronu

špetka mletého muškátového oříšku

cca 125 ml vlažného mléka

1 žloutek

sůl

 

Postup:

Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, muškátový oříšek, vykynutý kvásek a vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutek, zaděláme tužší těsto. Dobře propracujeme a vmícháme do něj rozinky. Těsto poprášíme moukou a přikryté necháme na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme na tři stejné díly a z každého dílu vyválíme prameny, z kterých upleteme cop, který stočíme do kruhu. Přendáme ho na plech, vložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. V předehřáté troubě pečeme při 170-180°C cca 25 min.

 

Velikonoční cop ozdobíme obarvenými vajíčky nebo kraslicemi.

Celková úprava cca 2 hodiny