Velikonoční mazanec

10.04.2014 22:53

Suroviny:

400 g hladké mouky

200 g hrubé mouky

100 g másla nebo tuku

100 g moučkového cukru

2 žloutky

30 g droždí

cca 250 ml vlažného mléka

40 g rozinek

30 g mandlí

30 g kandovaného ovoce

sůl

vejce na potření

mandlové lupínky na posypání

 

Postup:

 

Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, těsto zaděláme. Nakonec přidáme v rumu naložené rozinky, oloupané, na nudličky nakrájené mandle, drobně pokrájené kandované ovoce a řídké vlahé máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme ho kynout. Zkynuté těsto promícháme vařečkou a opět necháme zkynout. To opakujeme ještě 1 – 2 dvakrát.
 

Na pomoučený vál přendáme zkynuté těsto a rozdělíme ho na dva stejné díly. Z každého vytvoříme bochánek, který položíme na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 – 30 min. odpočinou. Potom bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem, uprostřed mělce nařízneme ostrým nožem do kříže a posypeme mandlovými lupínky. Kříž můžeme též prostřihnout nůžkami. V předehřáté troubě pečeme prvních 5 min. při 200°C, potom snížíme teplotu na 170-180°C a dopékáme ještě asi 35 – 40 min. Před dopékáním chráníme povrch mazance pečícím papírem.

 

2 ks

Celková úprava cca 2 ½  hodiny