Velikonoční černoušek
Suroviny:
250 g hladké mouky
200 g cukru
1 vejce
1 prášek do pečiva
50 g másla
30 g kakaa
200 ml mléka
malinová marmeláda
citrónová poleva
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
fondánová, čokoládová nebo cukrová vajíčka na ozdobení
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, mléko, rozehřáté vlahé máslo, kakao a dobře promícháme. Těsto vlijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 170 °C cca 40 minut. Upečený korpus vyklopíme na podložku a necháme vychladnout. Studený podélně rozkrojíme a namažeme malinovou marmeládou. Celý povrch polijeme citrónovou polevou.
Celková doba přípravy: 2 hodiny
1 ks
Z obyčejného korpusu můžeme připravit lákavý dort, který potěší jak děti, tak dospělé. Někdy méně znamená více. Když si dáme trochu víc práce s jeho ozdobou, věřím, že se stane pro další roky nepostradatelnou součástí velikonočního menu.