Vánoční božský puding

15.12.2011 08:43

 

Suroviny:

2 vanilkové pudingy

500 ml mléka

2 x 250 ml šlehačky (celkem1/2 litru)

80 g cukru krupice (5 polévkových lžic)

rum nebo rumová esence

marmeláda, ořechy, rozinky, ovoce – všeho podle chuti a podle možností

1 balíček cukrářských piškotů

 

Postup:

Mléko nalijeme do většího kastrolu, přidáme cukr a přivedeme k varu. Do 250 ml šlehačky rozkvedláme pudingy. Tuto směs vlijeme za stálého míchání do vroucího mléka. Na mírném ohni povaříme 1 – 2 minuty, celou dobu varu mícháme, pěkně ode dna, aby se puding nepřipálil. Potom stáhneme z ohně, vmícháme rum nebo rumovou esenci a necháme vychladnout. Aby se nevytvořil na povrchu škraloup, kastrol přiklopíme poklicí nebo překryjeme mikrotenovou fólií. Když je puding úplně studený, opatrně do něho vmícháme  dotuha ušlehanou druhou šlehačku. Ještě před tím je dobré puding dobře promíchat nebo našlehat metlou.

Do velké mísy naskládáme podle vlastní fantazie piškoty slepené marmeládou, rozinky, ořechy, zalijeme pudingem a takto pokračujte, až všechny suroviny vypotřebujete. Poslední vrstva musí být puding. Povrch ozdobíme ovocem a v chladu necháme dobře proležet.

 

Celková doba přípravy cca 20 minut

4 porce