Vánočka
Suroviny:
300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
100 g másla
100 g moučkového cukr
180 ml vlažného mléka
40 g droždí
2 žloutky
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
kůra z dobře omytého citrónu
50 g rozinek
30 g mandlí
1 vejce na potření
hrst mandlových lupínků na posypání
Postup:
Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, žloutky, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru a muškátový oříšek, vykynutý kvásek a zbylým mlékem zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozinky, oloupané a na nudličky nakrájené mandle a řídký vlahý tuk. Těsto, které musí být tužší, aby vánočka dobře držela tvar, dobře propracujeme a necháme ho zkynout. Zkynuté těsto promícháme vařečkou a opět necháme kynout. Toto ještě 1-2 x opakujeme.
Na pomoučeném válu zkynuté těsto rozdělíme na šest, osm nebo devět dílů. Záleží na tom, jaký způsob pletení vánočky si vybereme. Upletenou vánočku necháme na teplém místě ještě asi 30minut kynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky, vložíme ji do předehřáté trouby a prvních 5 minut pečeme při 200°C, potom snížíme na 160-170°C. Pečeme celkem asi 35 - 45 minut, záleží to na tom, jakou máme troubu. U horko vzdušné pečení trvá o něco méně. Před rychlým zbarvením chráníme povrch vánočky pečicím papírem nebo alobalem.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny
1 ks
Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil na vrkoče, pletence, štědrovky - tedy na dnešní podobu vánočky.
Pletence mají připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince.
Používaly se také názvy pletenice, pletanka, štědrovice, štědrovečernice, štricka, štrucla, žemle nebo ceplík.
Dříve vánočku mohli péct pouze cechovní řemeslníci – pekaři.
Teprve od 18. století si je začali lidé péct doma sami.