Vanilková omáčka

25.07.2013 10:09

Suroviny:

400 ml mléka

100 g jemného krystalového cukru

1 vanilkový lusk

70 g jemné škrobové moučky (solamyl, maizena)

3 žloutky

rum

 

Postup:

 

Do studené nádoby dáme žloutky, cukr, seškrábnutá zrníčka a měkký vnitřek z rozříznutého vanilkového lusku, škrobovou moučku a vše trochu utřeme. K tomu postupně za stálého míchání přiléváme vařící mléko. Nádobu postavíme na mírný oheň, pomalu přivedeme směs k varu a stále mícháme. Dostatečně hustou omáčku prolijeme sítem a ochutíme rumem. Podáváme ji teplou nebo i studenou jako dezert, s různým ovocem nebo jí poléváme moučníky.

 

 

Celková doba přípravy 15 min.

Cca 500 ml omáčky