Uzené maso se šafránovou omáčkou (oblíbené jídlo Antonína Dvořáka)

30.04.2014 20:10

 

Suroviny:

 

500 g uzené krkovice bez kosti

1 menší cibule

50 g másla

40 g hladké mouky

½ KL sušeného šafránu

½ l vývaru z uzeného masa

200 ml sladké smetany ke šlehání

2 stroužky česneku nebo cukr a citrónová šťáva na ochucení

sůl

 

Postup:

Uzené maso uvaříme, měkké vyjmeme, nakrájíme na plátky a odložíme na teplé místo. V nádobě rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme světlou cibulovou jíšku. Za stálého míchání přiléváme chladný vývar z uzeného masa. Pak přidáme šafrán, který jsme rozmíchali asi ve dvou lžících vody, podle chuti osolíme (pozor, vývar z uzeného masa bývá dost slaný!) a chvíli povaříme. Na závěr omáčku naředíme smetanou a podle chuti můžeme připravit dvě varianty. Buď do ní přidáme utřený česnek, nebo ji upravíme na sladko kyselo. To znamená, že ji trochu osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Obě varianty jsou vynikající. Před podáváním omáčku přecedíme, aby byla dokonale hladká. Připravené maso přelijeme hotovou omáčkou.

 Vhodnou přílohou je kynutý knedlík.

 

Celková doba přípravy cca 1 hodina

4 porce