Tvarohové noky s ovocným přelivem

05.07.2012 15:53

 

Suroviny:

500 g měkkého tvarohu

200 g pšeničné krupice

2 vejce

1 lžíce oleje

sůl

moučkový cukr a rozpuštěné máslo na posypání a polití noků

½ - ¾ kg zahradního ovoce (třešně, rybíz, jahody, maliny, ostružiny, angrešt)

cukr podle chuti

1 kelímek zakysané smetany

 

Postup:

Tvaroh rozmícháme s vejci a olejem, osolíme a přidáme krupici. Vypracujeme měkké těsto, které necháme v chladu 1 hodinu proležet. Potom pomocí dvou lžic tvarujeme noky, které zavaříme do vroucí mírně osolené vody. Jakmile noky vyplavou na povrch, jsou vařené. To trvá cca 5 minut, podle velikosti noků. Uvařené noky vyjmeme děrovanou naběračkou, posypeme je cukrem a omastíme rozpuštěným máslem. Přelijeme ovocným přelivem a zakysanou smetanou. Podáváme jako hlavní chod nebo desert.
Příprava ovocného přelivu:

Očištěné a opláchnuté ovoce na mírném ohni rozvaříme. Je-li směs příliš řídká, šťávu odvaříme, podle chuti osladíme a hned podáváme.

 

Celková doba přípravy cca 20 minut + 1 hodina na odležení těsta

Cca 4 porce