Tvarohové koblihy
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
250 g měkkého tvarohu
2 kávové lžičky moučkového cukru
1 kávová lžička jedlé sody
2 vejce
1 polévková lžíce mléka nebo vody
sůl
marmeláda
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
Postup:
Z mouky, do které jsme promíchali jedlou sodu, tvarohu, vajec, cukru, mléka a soli vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále ho rozválíme asi na 1 cm vysoký plát a vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Na každém kolečku vytlačíme palcem důlek a právě touto stranou vložíme do rozpáleného oleje a osmažíme dozlatova. Potom obrátíme a osmažíme i z druhé strany. Hotové koblihy naskládáme na tác, důlky vyplníme marmeládou a pocukrujeme.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
Cca 30 ks
Tímto receptem si připomeneme nadcházející masopust.
Masopustní pokrmy byly a jsou poznamenány nadcházejícím postním časem. Masopust je čas zabíjaček, sladkých koblih a jiného pečiva, ale také alkoholu a všeobecného veselí. Receptů na klasické koblihy jsem v této relaci během let předala už více, proto ten dnešní bude na netradiční koblihy. Jsou také výborné, ale mnohem méně pracné než ty klasické.