Tmavá houbová omáčka

12.09.2013 10:01

Suroviny:

500 g čerstvých hub (nejlepší je směs hřibovitých)

1 lžička sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého

1 bobkový list

2 kuličky nového koření

4 kuličky pepře

1 cibule

1 lžíce oleje

sůl

cca 4 lžíce máslové jíšky

300–400 ml hovězího vývaru

Postup:

Očištěné houby nakrájíme na plátky, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme doměkka. Zvlášť svaříme v troše osolené vody (cca 1 dl) všechno koření.

V kastrolu rozehřejeme olej a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Pak přidáme měkké okapané houby, přilijeme macerát z koření, hovězí vývar, zahustíme jíškou a podle chuti osolíme. Na mírném ohni povaříme 7–10 minut.

 

Příloha: bramborová buchta nebo kynutý knedlík, houskový knedlík, vařené hovězí maso apod.

Celková doba přípravy cca 35 minut

4 porce